Ajankohtaista

Biketaxiyrittäjä

Julkaistu: 6.5.2019 08:47

Polkupyörätaksitoiminta alkoi kesällä 2016 ensimmäisenä Suomessa kolmessa kaupungissa. Kaupunkeina olivat Helsinki, Porvoo sekä Kuopio. Sen hetkinen yrittäjä Timo Helle ja liiketoimintajohtajana aloittanut Arttu Voutilainen polkaisivat yhteistoimin homman käyntiin. Arttu vastasi kaikkien kaupunkien toiminnasta lähes kokonaan. Siihen hänet olikin palkattu. Toiminta sai todella hyvän vastaanoton kaikissa kaupungeissa, mutta Kuopio nousi näistä kaikista toimivammaksi.

Ensimmäisen Biketaxi-kesän jälkeen Timo tarjosi toimintaa Artulle. Arttu lähestyi minua joulukuussa 2016 kysyen, olisiko minulla mielenkiintoa lähteä hänen kanssaan jatkamaan toimintaa. Olimmehan tehneet läheistä yhteistyötä mainospaikkojen osalta ravintolan kanssa, jossa toimin yrittäjänä. Sitä kautta meistä olikin jo kesän aikana tullut hyviä kavereita.

Innostuin heti ja niin meistä tuli pian Biketaxi Oy:n yrittäjiä. Kaupat tehtiin muutama viikko sen jälkeen Porvoossa, ja samalla haimme kaikki Biketaxin pyörät Kuopioon. Toiminnan aloittamiseen saimme lainan Finnveralta. Olimme päättäneet keskittyä vain Kuopioon, sillä toimintaa oli helppo operoida samassa kaupungissa missä itse asumme.

Ensimmäisenä yrittäjävuotena meillä oli Kuopiossa kuusi riksaa. Toiminta osoittautui kannattavaksi, sillä löysimme uskomattoman hyvän porukan meille töihin, joiden ansiosta koko toiminta ylipäätään pyörii. Kesän toiminta oli niin kannattavaa, että pyöriä oli saatava lisää.

Seuraavalle kesälle 2018 meillä oli yhteensä yhdeksän riksaa ja asiakkaita koko kesän aikana huikeat 16 700. Möimme myös kolme riksaa Kotkaan, jossa toimii tänäkin päivänä Kotkan riksataxi. Kesä 2018 oli toki loistava kelien suhteen ja se toki ruokki toimintaa mukavasti. Ajajat, jotka toimintaa pyörittivät, olivat taas onnistuneet loistavasti.

Kesän 2019 toiminta alkoi vappuna 30.4., ja nyt meillä on kymmenen riksaa käytössä. Kaikki riksat teipataan toimintakaudeksi yhden yhteistyökumppanin mainosteipeillä. Yhden pyörän olemme teipanneet omilla Biketaxi.fi teipeillä, jotta myös oma brändimme korostuu katukuvassa.

Toimintakaudella yritämme päästä 20 000 asiakkaan rajapyykin yli. Myös tälle kesälle henkilökunnan palkkaaminen on onnistunut hyvin, ja meillä on jopa viisi edellisen kesän työntekijää matkassa, joista yksi on jo kolmatta kesää putkeen.

Biketaxi tarjoaa todella mielekkään kesätyön nuorille täysi-ikäisille polkijoille. Palkkaus on toteutettu niin, että ajajat saavat pohjapalkkaa päivällä, ja yöllä palkkaus on provisioperusteinen. Palkkaa työntekijät ovat parhaimmillaan tienanneet toimintakauden aikana n. 6000 €. Minusta se on aika kova liksa kesätyöstä. Jokainen työntekijä on kyllä sen ansainnut omalla panostuksellaan meidän firmaa kohtaan.

Kesälle 2020 toivomme löytävän uusia innokkaita yrittäjiä ympäri Suomea. Oma mielenkiinto kohdistuu esimerkiksi Helsingin, Turun sekä Jyväskylän suuntaan.

Helsinki on toteutettavissa kiertoajeluiden ympärille, sillä keskustan mukulakivet eivät ole kaikkein paras ajoalusta pyörille. Turku sekä Jyväskylä taas voisi onnistua Kuopion tyyliin, jossa asiakas saa kiertoajelureittien lisäksi ajella paikasta A paikkaan B oman tarpeen mukaan.

Jos löydämme innokkaita kavereita starttaamaan toiminnan omassa kotikaupungissaan, saamme sen toteutettua niin, että kaikki tietotaito siirretään uudelle aloittavalle yrittäjälle tulevien kuukausien aikana. Kun toimintaa lähdetään aloittamaan nyt tulevan kesän aikana, voi kierrellä jo mahdolliset yhteistyökumppanit läpi ja myydä mainospaikat valmiiksi kesälle 2020. Näin toiminta saa rahoituksen starttiin ja mahdollinen lainaosuus jopa osakseen kuitattua, kun pyörät saapuvat Suomeen.

Toiminta vaatii alkuvuodesta (tammi-maaliskuu) sen verran työtä, että myy pyörien mainospaikat ja sopii yhteistyökuvioista paikallisten yritysten kanssa toimintakauden ajaksi. Näihin riittää yksi työpäivä / viikko.

Huhtikuussa toiminnan pyörittämiseen tarvitsee muutaman päivän. Toukokuussa, kun startataan vapulta, menee viikonloput ajaessa. Kesäkuusta elokuuhun toiminta pyörii maanantaista lauantaihin ja tuona aikana toiminta vaatii täyden työpanoksen. Sunnuntait olemme pitäneet huoltopäivinä. Syyskuussa ajetaan vielä viikonloput, ja lokakuussa olemme jo kiinni. Lokakuu menee pyöriä huoltaessa ja paketoimassa kulunutta toimintakautta.

Minä ja Arttu toimitaan yrittäjinä myös toisissa yrityksissä, joten syksy ja talviaika menee kokonaan muissa töissä. Olemme palkanneet kesälle ns. kesähessun, joka hoitaa kaikki Bikettiin liittyvät asiat. Jos meillä ei olisi omia toisia yrityksiä, voisi keväästä syksyyn olla Biketaxin kimpussa, ja loppuajan vuodesta tehdä töitä jollekin toiselle yritykselle. Pelkästään Biketaxin pyörittämisellä pärjää varmasti pelkästään. Voit muuttaa vaikka Thaimaahan asumaan talveksi ja palata keväällä hoitamaan hommat kuntoon ennen toimintakauden alkua.

Biketaxi on kesän positiivisin ilmiö, ja sen vuoksi haluamme nähdä sen tuoman ilon myös muissa kaupungeissa ympäri Suomea.

Hyppää kyytiin!

 

Miika Keihänen / Biketaxin yrittäjä